Vloerverwarming

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die warmte afgeeft via de vloer. Het werkt door warm water of elektriciteit door buizen of kabels onder de vloer te laten stromen, waardoor de vloer opwarmt en de warmte gelijkmatig wordt verspreid in de ruimte.

Vloerverwarming

Vloerverwarming

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die warmte afgeeft via de vloer. Het werkt door warm water of elektriciteit door buizen of kabels onder de vloer te laten stromen, waardoor de vloer opwarmt en de warmte gelijkmatig wordt verspreid in de ruimte.

Er zijn twee soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming werkt door een elektrische stroom door een kabel of mat te laten lopen die onder de vloer is geïnstalleerd.

Watergedragen vloerverwarming werkt door warm water door buizen te laten stromen die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Het water wordt opgewarmd door een cv-ketel of een warmtepomp.

Omdat de warmte vanuit de vloer omhoog komt, zijn er geen koude plekken in de kamer en hoeft er minder te worden gestookt om de ruimte op te warmen. Dit resulteert tot een lager energieverbruik en lagere energiekosten.

Over het algemeen kan vloerverwarming worden geïnstalleerd onder de meeste soorten vloerbedekking, zoals tegels, hout, laminaat en tapijt.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

  1. Gelijkmatige warmteverdeling: Dit resulteert in een comfortabele leef- of werkomgeving.

  2. Energie-efficiëntie: Lagere energierekeningen en minder impact op het milieu.

  3. Geen radiatoren nodig: Esthetischere inrichting van de ruimte.

  4. Geen geluidsoverlast: Vloerverwarming maakt geen geluid, in tegenstelling tot radiatoren. Hierdoor kunt u genieten van een stille en comfortabele omgeving.

Kan vloerverwarming geplaatst worden bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten?

Vloerverwarming kan bij renovatie- en nieuwbouwprojecten geplaatst worden.

Bij nieuwbouwprojecten wordt vloerverwarming vaak geïnstalleerd als deel van het verwarmingssysteem vanaf het begin van de bouw.

Bij renovatieprojecten kan vloerverwarming ook worden geïnstalleerd. Er is natuurlijk iets meer werk dan bij een nieuwbouw omdat er al een bestaande vloer en structuur is.

Contacteer ons vrijblijvend en wij adviseren u graag vrijblijvend over alle mogelijkheden m.b.t. tot uw woning, appartement of gebouw.

Hoe gaat de installatie van vloerverwarming in zijn werk?

  1. Voorbereiding: Dit omvat het verwijderen van de bestaande vloerbedekking en het zorgen voor een effen ondergrond waarop de vloerverwarming kan worden geïnstalleerd. 

  2. Installatie: Bij watergedragen vloerverwarming worden de buizen op maat gesneden en op de juiste afstand van elkaar geplaatst. Bij elektrische vloerverwarming wordt de kabel of mat op maat gesneden en op de juiste manier geïnstalleerd.

  3. Afwerking: Nadat de vloerverwarming is geïnstalleerd, kan de vloerbedekking worden aangebracht. 

  4. Aansluiting: Na de installatie moet de vloerverwarming worden aangesloten op de cv-ketel of de warmtepomp. De thermostaat moet worden geïnstalleerd en ingesteld op de gewenste temperatuur.

Kan ik vloerverwarming best combineren met een cv ketel of een warmtepomp?

Ja, een cv-ketel is een meer traditionele optie en wordt wel vaker gebruikt in combinatie met vloerverwarming.

De ketel verwarmt water dat door de leidingen van de vloerverwarming stroomt. Het systeem is relatief eenvoudig te installeren en kan goed werken met vloerverwarming.

Een warmtepomp is een duurzamer alternatief voor een cv-ketel en kan ook worden gebruikt om vloerverwarming aan te drijven. Het is een perfecte combinatie is vermits we op lage watertemperatuur kunnen werken en daar is een warmtepomp oorspronkelijk voor ontwikkeld.

U kan vloerverwarming combineren met een lucht-water warmtepomp. Het werkt door warmte uit de omgeving te halen en deze om te zetten in bruikbare warmte voor uw huis. Dit betekent dat het energiezuiniger is dan een cv-ketel en lagere energiekosten oplevert.

Om te weten of een van deze combinaties geschikt is voor u, en om na te gaan of ze mogelijk te installeren zijn, neemt u best vrijblijvend contact op.

De zaakvoerder van JN Technics komt bij u langs, u krijgt advies op maat en we bespreken samen alle mogelijkheden.

Kan ik vloerverwarming combineren met een airco?

Ja, om vloerverwarming te combineren met een airco wordt er gebruik gemaakt van een warmtepomp.

Het combineren van vloerverwarming en een airco via een warmtepomp is een efficiënte manier om je huis te verwarmen en te koelen.

Het is wel belangrijk om te kijken of je huidige vloerverwarmingssysteem geschikt is om te combineren met een warmtepomp.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden hieromtrent.

Moet de vloer telkens opengebroken worden bij onderhoud of herstellingen?

Nee, dat is in de meeste gevallen gelukkig niet nodig. Het kan bij uitgebreidere reparaties wel nodig zijn uiteraard maar dat gebeurd niet al te vaak.

Bij ons kunt u terecht voor reparatie en onderhoud van alle gangbare merken centrale verwarmingstoestellen, o.a. CV-ketels op gas, boilers, radiatoren, airco’s, ventilatiesystemen en vloerverwarming.

Wat kost vloerverwarming laten plaatsen?

Het installeren van elektrische vloerverwarming kan goedkoper zijn dan het installeren van watergedragen vloerverwarmingssystemen, omdat elektrische vloerverwarming geen dure ketel of pijpleidingen vereist.

Contacteer ons vrijblijvend voor een prijsofferte op maat. Onze expert legt u met plezier alles uit zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.

Waarom voor ons kiezen?

Wil je ons beter leren kennen? Neem dan zeker even een kijkje op onze 'over ons' pagina, maar we geven je al graag even mee waarom je ons zeker zou moeten contacteren:

  1. Gratis advies op maat

  2. Zelfwerkend zaakvoerder

  3. Meer dan 19 jaar ervaring

  4. Meer dan 1000 succesvolle installaties 

  5. Alleen maar tevreden klanten (zie ons Google reviews)

Vragen? neem contact met ons op