Lucht Water Warmtepompen

Lucht Water Warmtepompen

Een lucht-water warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze vervolgens gebruikt om water te verwarmen voor de verwarming en/of warmwatervoorziening van een woning of gebouw

Lucht Water Warmtepompen

Lucht Water Warmtepompen

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze vervolgens gebruikt om water te verwarmen voor de verwarming en/of warmwatervoorziening van een woning of gebouw.

Het werkt volgens hetzelfde principe van warmteoverdracht als een lucht-lucht warmtepomp, maar in plaats van lucht te verwarmen, verwarmt een lucht-water warmtepomp water.

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit, die is aangesloten op de waterleidingen van het huis of gebouw. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan de binnenunit, die het water verwarmt.

Een lucht-water warmtepomp kan ook koelen in de zomer, door het water te koelen in plaats van te verwarmen.

Wanneer wordt er gekozen voor een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp kan een goede keuze zijn in verschillende situaties, zoals:

 1. Als u op zoek bent naar een duurzame en energiezuinige manier om het water in uw huis of gebouw te verwarmen en koelen.

 2. Als u geen toegang heeft tot aardgas of andere traditionele verwarmingssystemen.

 3. Als u een bestaand huis heeft en de installatie van een geothermisch warmtepompsysteem te duur of complex is.

 4. Als u op zoek bent naar een systeem dat kan worden geïntegreerd met uw bestaande cv-systeem en warmwatervoorziening.

 5. Als u op zoek bent naar een systeem dat het hele jaar door kan worden gebruikt, omdat het niet alleen kan verwarmen, maar ook kan koelen in de zomer.

 6. Als u op zoek bent naar een systeem dat relatief eenvoudig te installeren is zonder uitgebreide graaf- of boorwerkzaamheden.

Benieuwd of dit een geschikt verwarmingsysteem is voor bij uw thuis of op bedrijf? Contacteer ons vrijblijvend en onze expert neemt contact op met u.

Lucht Water Warmtepompen

Hoeveel kost een lucht water warmtepomp?

De kosten van een lucht-water warmtepomp kunnen variëren van meerdere factoren, zoals de grootte en capaciteit van de warmtepomp, de kwaliteit van de materialen en de installatie.

Over het algemeen kunt u rekenen op een investering tussen de € 6.000 en € 15.000 voor de aanschaf en installatie van een lucht-water warmtepomp.

De initiële kosten van een lucht-water warmtepomp kunnen hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen, zoals gas- of elektrische verwarming, maar op de lange termijn zal het gebruik van een lucht-water warmtepomp leiden tot besparingen op energiekosten en onderhoudskosten.

Je kan ook recht hebben op premies: https://www.vlaanderen.be/premies-voor-een-warmtepomp-of-warmtepompboiler

Wil je graag laten berekenen wat het zou kosten voor jouw woning? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Heb ik zonnepanelen nodig voor het gebruik van een lucht-water warmtepomp?

Zonnepanelen zijn niet noodzakelijk, maar ze kunnen wel bijdragen aan het verlagen van de energiekosten en het verhogen van de duurzaamheid van uw verwarmingssysteem.

Een lucht-water warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht te halen en deze te gebruiken om water te verwarmen voor de verwarming en/of warmwatervoorziening van uw huis of gebouw. Dit betekent dat een lucht-water warmtepomp elektriciteit gebruikt om te werken. 

Als u zonnepanelen heeft geïnstalleerd, kunt u deze elektriciteit gebruiken om uw warmtepomp van stroom te voorzien, waardoor uw energiekosten worden verlaagd en uw verwarmingssysteem duurzamer wordt.

Wat is de levensduur van een lucht water warmtepomp?

Over het algemeen hebben lucht-water warmtepompen een levensduur van 15 jaar.

Een goede installatie en regelmatig onderhoud van de warmtepomp kunnen de levensduur van de warmtepomp verlengen en de efficiëntie van de warmtepomp verbeteren.

Het is belangrijk om de warmtepomp jaarlijks te laten controleren, om ervoor te zorgen dat deze correct werkt en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen.

Is een lucht-water warmtepomp rendabel?

Ja, een lucht-water warmtepomp kan zeer zuinig zijn in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, zoals gas- of elektrische verwarming. Een lucht-water warmtepomp gebruikt elektriciteit om te werken en haalt warmte uit de buitenlucht om water te verwarmen voor de verwarming en/of warmwatervoorziening van uw huis of gebouw.

Omdat een lucht-water warmtepomp warmte uit de buitenlucht haalt, in plaats van energie te produceren, kan het veel efficiënter zijn dan traditionele verwarmingssystemen.

Volgens het Vlaams Energie Agentschap (VEA) kan een lucht-water warmtepomp in vergelijking met een hoogrendementsketel tot 40% minder energie verbruiken.

Kan ik een lucht-water warmtepomp combineren met een verwarmingsketel?

Ja, het is mogelijk om een lucht-water warmtepomp te combineren met een CV-ketel. Deze combinatie wordt ook wel een hybride verwarmingssysteem genoemd.

Een hybride verwarmingssysteem maakt gebruik van zowel een lucht-water warmtepomp als een verwarmingsketel om uw huis of gebouw te verwarmen. De warmtepomp wordt gebruikt als de buitentemperatuur hoger is, terwijl de verwarmingsketel wordt gebruikt als de buitentemperatuur lager is of als er meer warmte nodig is.

Het hybride systeem schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de verwarmingsketel, afhankelijk van de buitentemperatuur en de warmtebehoefte van uw huis of gebouw.

Dit helpt om de efficiëntie van uw verwarmingssysteem te verbeteren en de kosten te verlagen.

Waarom zou ik dit combineren met een verwarmingsketel i.p.v. enkel een warmtepomp te nemen?

Ten eerste kan een hybride systeem u helpen om de initiële kosten van het systeem te verlagen. Een lucht-water warmtepomp kan duurder zijn dan een verwarmingsketel, dus door deze te combineren met een bestaande verwarmingsketel, kunt u de kosten van het systeem verlagen.

Ten tweede kan een hybride systeem zorgen voor een betere warmte-afgifte aan uw woning. In sommige gevallen kan een lucht-water warmtepomp minder efficiënt zijn bij het leveren van warmte in vergelijking met een verwarmingsketel. Door een hybride systeem te gebruiken, kunt u de efficiëntie van het systeem optimaliseren en een betere warmteafgifte aan uw woning realiseren.

Het is belangrijk om te overleggen met een professionele installateur van airco- en warmtepompinstallaties om te bepalen welke combinatie van verwarmingssystemen het beste past bij uw specifieke situatie en om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten en besparingen.

Neem daarom altijd eerst vrijblijvend contact op met ons.

Kan ik een lucht water warmtepomp combineren met vloerverwarming?

Ja, een lucht-water warmtepomp kan goed worden gecombineerd met vloerverwarmingssystemen. In feite is vloerverwarming een van de meest efficiënte manieren om een woning te verwarmen met behulp van een warmtepomp.

Vloerverwarming werkt op lagere temperaturen dan traditionele radiatoren en convectoren, wat betekent dat een lucht-water warmtepomp kan worden gebruikt om de watertemperatuur te verlagen, wat resulteert in een hogere efficiëntie van het systeem. Door de lagere watertemperatuur van de warmtepomp wordt de vloer verwarmd, waardoor een gelijkmatige en comfortabele warmte wordt verspreid door de kamer.

Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van het vloerverwarmingssysteem en de warmtepomp bij het bepalen van de efficiëntie van het systeem. 

Waarom voor ons kiezen?

Wil je ons beter leren kennen? Neem dan zeker even een kijkje op onze 'over ons' pagina, maar we geven je al graag even mee waarom je ons zeker zou moeten contacteren:

 1. Gratis advies op maat

 2. Zelfwerkend zaakvoerder

 3. Meer dan 19 jaar ervaring

 4. Meer dan 1000 succesvolle installaties 

 5. Alleen maar tevreden klanten (zie ons Google reviews)

Vragen? neem contact met ons op