Een cv-ketel op gas is een apparaat dat gas verbrandt om warmte te produceren die wordt gebruikt om water te verwarmen dat door de leidingen van uw huis stroomt.
De warmte wordt dan verspreid door radiatoren of vloerverwarming om uw huis te verwarmen.
Rendement en efficiëntie: Gasgestookte cv-ketels zijn over het algemeen betrouwbaar en efficiënt. Ze hebben een hoog rendement en kunnen snel en gemakkelijk opwarmen, waardoor uw huis snel op de gewenste temperatuur is.
Onderhoud: In vergelijking met andere verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp, zijn gasgestookte cv-ketels relatief goedkoop om te installeren en onderhouden. De meeste loodgieters hebben ervaring met het installeren en onderhouden van gasgestookte cv-ketels.
Geen opslag van brandstof: Gas is in de meeste gebieden gemakkelijk verkrijgbaar en wordt via het gasnetwerk bij u thuis afgeleverd. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de opslag van brandstof, zoals bij stookolie het geval is.
Prijsschommelingen bij uw gasleverancier: Gasketels zijn afhankelijk van aardgas als brandstof. Dit betekent dat u afhankelijk bent van de beschikbaarheid van gas en de prijsschommelingen.
Veiligheid: Het verbranden van gas in een cv-ketel brengt bepaalde risico's met zich mee, zoals de mogelijkheid van gaslekkages en koolmonoxidevergiftiging.
Duurzaamheid: Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en kan bijdragen aan klimaatverandering. Om deze reden worden we vanuit de overheid steeds meer verplicht om te kijken naar duurzamere alternatieven voor het verwarmen van onze woningen. Momenteel krijg je ook nog premies waardoor het nu waarschijnlijk de beste moment is om over te schakelen.
U wilt graag een nieuwe verwarmingsketel kopen op gas, hou dan rekening met volgende zaken:
Type cv-ketel: Er zijn verschillende types cv-ketels op gas beschikbaar. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van uw specifieke situatie en behoeften. Wij adviseren u graag naargelang uw behoeften en budget.
Vermogen: Het vermogen van uw cv-ketel is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw woning voldoende wordt verwarmd. Het benodigde vermogen hangt af van de grootte van uw huis, het aantal kamers en andere factoren.
Energie-efficiëntie: Het kiezen van een energiezuinige cv-ketel kan u helpen om te besparen op uw energierekening en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.
Merk en kwaliteit: Het is belangrijk om een cv-ketel te kiezen van een gerenommeerd merk en met goede kwaliteitsonderdelen om ervoor te zorgen dat uw ketel betrouwbaar en duurzaam is.
Ja, het is mogelijk om uw cv-ketel te combineren met een warmtepomp. Dit wordt ook wel een hybride systeem genoemd.
U kan combineren met een lucht-waterwarmtepomp .
Deze systemen werken op basis van hernieuwbare energie ze halen warmte uit de omgeving ipv uit gas waardoor ze duurzamer zijn, ook wel groene energie genoemd.
Bij een hybride systeem werkt de cv-ketel op gas of mazout samen met een elektrische warmtepomp. De warmtepomp kan de warmte uit de buitenlucht of de bodem halen en deze gebruiken om uw huis te verwarmen. De cv-ketel wordt alleen ingeschakeld als het buiten te koud is voor de warmtepomp om voldoende warmte te leveren of als er extra warmte nodig is.
Het combineren van een cv-ketel met een warmtepomp heeft verschillende voordelen.
Het kan helpen om uw energierekening te verlagen, omdat de warmtepomp minder energie verbruikt dan een cv-ketel. Daarnaast is een hybride systeem ook milieuvriendelijker dan een traditionele cv-ketel, omdat het minder CO2 uitstoot.
Als u gebruik maakt van een hybride systeem dan kan u dit ook combineren met een airco. Het kan helpen om uw energierekening te verlagen, omdat de warmtepomp minder energie verbruikt dan een cv-ketel.
Ja, het is mogelijk om uw verwarmingsketel te combineren met vloerverwarming. Sterker nog, vloerverwarming is een van de meest populaire toepassingen van centrale verwarmingssystemen.
Dat hangt af van verschillende factoren. Als HVAC installateur zijn we hier dagelijks mee bezig en daarom kan u ons altijd vrijblijvend contacteren als u vragen heeft, of als u graag ons advies wilt voor uw woning, appartement of gebouw.
In België is het verplicht om een periodiek onderhoud te laten uitvoeren van uw gasketel. Dit is een besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2006 en geldt voor alle gasketels met een vermogen van 20 kW of meer.
Het onderhoud moet tweejaarlijks worden uitgevoerd door een erkend technicus.
Voor gasketels met een vermogen van minder dan 20 kW is het onderhoud niet verplicht, maar wordt het wel sterk aanbevolen om het systeem regelmatig te laten onderhouden om de veiligheid en efficiëntie van de ketel te waarborgen.
Tijdens het onderhoud worden verschillende onderdelen van de gasketel gecontroleerd en schoongemaakt, zoals de brander, de warmtewisselaar en de rookgasafvoer. Daarnaast wordt de werking van de ketel gecontroleerd en worden eventuele problemen of defecten opgespoord en verholpen.
Het regelmatig onderhouden van uw gasketel is niet alleen verplicht, maar ook belangrijk voor uw veiligheid en het behoud van de efficiëntie van uw verwarmingssysteem.
Wij bieden reparatie- en onderhoudsdiensten aan voor alle veelvoorkomende merken van centrale verwarmingssystemen, waaronder verwarmingsketels op gas, boilers, radiatoren, airconditioning, ventilatie en vloerverwarming. U kunt bij ons terecht voor professionele service en ondersteuning.
Merken waar wij regelmatig mee werken:
Wil je ons beter leren kennen? Neem dan zeker even een kijkje op onze 'over ons' pagina, maar we geven je al graag even mee waarom je ons zeker zou moeten contacteren:
Gratis advies op maat
Zelfwerkend zaakvoerder
Meer dan 19 jaar ervaring
Meer dan 1000 succesvolle installaties
Alleen maar tevreden klanten (zie ons Google reviews)